Bamse – bok eller ljudbok?

Bamse är en tecknad saga som handlar om en björn och hans vänner. Han blir stark av sin farmors dunderhonung och med hjälp av den kan han slåss mot skurkar som vill han och hans vänner illa. Den första serien om Bamse kom redan år 1966 och skapades av Rune Andréasson. Bamse skapades som en serietidning men finns också som böcker, ljudböcker och filmer. I Bamse får du träffa olika karaktärer som Bamse själv, Brumelisa och senare deras barn Brum, Teddy och Nalle-Maja. Vi får också lära känna Bamses farmor som bor uppe på höga berget med sin katt Janson och husmusen. Det är Farmor som lagar dunderhonungen som gör bamse tillfälligt stark. Andra karaktärer som Lille skutt och Skalman får du också träffa.

Serietidning eller ljudbok?

Bamse gavs från början ut som serietidningar för att få barnen att läsa mer. Att läsa en serietidning är inte samma sak som att läsa en bok. En serietidning är full med bilder och kortare texter vilket gör att det kan vara roligare för barn att läsa själva. För de minsta som inte kan läsa, kan en vuxen läsa för dem. Bamse finns idag också som tv-serie och filmer. Det finns också ljudböcker som du kan lyssna på när du känner för det. Dina barn kan också lyssna på dessa ljudböcker om de vill höra sagan om Bamse. Trots att det kan vara ett bra sätt att umgås med dina barn, är det inte alltid så att du har tiden att läsa för dem.

Hur är då serietidningen i jämförelse med ljudboken? Det kan vara roligt att läsa tidningarna själv men du får inte riktigt samma spänning om du läser. Det finns en skådespelare som lånat du sin röst till Bamse och han har läst in alla Bamse sagor i alla år. Han har ett sätt att berätta på som gör det hela mycket spännande. Du bestämmer själv hur du vill ta del av sagan om Bamse.