Den fula ankungen- Bok eller ljudbok?

Berättelser och sagor har funnits i alla år och de lever kvar både nu och i framtiden. HC Andersen är en känd sagoförfattare i Danmark, och alla har vi någon gång hört eller läst hans sagor. I denna artikel får du veta mer om en av Andersens sagor och hur den upplevs när du får lyssna på den istället för att läsa dem själv.

Den fula ankungen

Denna saga gavs ut redan år 1843 och handlar om en ankunge som föds annorlunda i jämförelse med sina syskon. Alla de andra ankorna retar honom för att de tycker han är ful. Till slut orkar han inte mer och flyger iväg för att leva ensam. Efter några år stöter han på ett gäng svanar som berättar för honom att han inte är någon ful ankunge utan i stället en vacker svan. Han hade varit en svan hela tiden och allt hade varit storkens fel, han hade nämligen lämnat fel ägg i fel bo. Denna saga har funnits kvar i generationer år efter år och är en bra saga som lär barnen att du inte är mer ful bara för att du ser ut på ett annat sätt.

Bättre att få sagan berättad?

Att läsa sagan är roligt men det ger en annan spänning i att höra sagan. Netflix har på sin sida en serie som heter HC Andersen och hans sagor. Här kan du gå in och kolla på videorna eller bara ha på videon i bakgrunden och lyssna på sagorna. Du kan även ladda ner sagorna som ljudbok. De som läser in ljudböcker brukar i de flesta fall vara vana vid att göra detta. De har en förmåga att ha en inlevelse i sitt berättande. När du läser en berättelse för någon så gör du oftast det med mer inlevelse mot vad du hade gjort om du hade läst berättelsen för dig själv.