Pippi Långstrump

Astrid Lindgren var en av Sveriges främsta sagoskrivare. Hennes första saga handlade om Pippi Långstrump. En flicka som lever ensam i ett stort hus som kallas Villa Villekulla. Hennes mamma är död och hennes pappa är kung på en öde ö. Hon måste därför klara sig helt själv. Hon bor i huset med sin apa herr Nilsson och hästen Lilla gubben. Grannarna Tommy och Annika kommer över ibland för att leka med Pippi. Det är en saga som har blivit så pass känd att boken översattes till flera olika språk och har blivit världskänd. Internationellt är Pippi känd som Pippi Longstocking.

Sagan kom först ut som bok långt innan den kom ut i andra format. Det gjorde att barn var vana vid att antingen läsa den själv eller få den uppläst av någon förälder och detta gör att de flesta av oss kan vara mer vana vid att läsa sagan än att höra den. Den har kommit ut på ljudbok, tillsammans med Astrids andra sagor som hon har skrivit. Det har gjort att många väljer bort läsningen för att istället lyssna på dessa böcker. Det är Astrid själv som har läst in alla böcker som hon har skrivit. Det gör att hon har en förmåga att göra det hon har skrivit lika spännande som om vi hade läst det själv.

Läsa själv eller lyssna

Ibland vill du läsa en bok själv och ibland vill du lyssna på samma bok. Du kanske är sjuk och inte orkar eller känner för att läsa. Då kan du alltid lyssna på boken. Du behöver inte ladda ner boken till din mobil, det går att hitta ljudboken på Youtube. Där finns också filmerna som har gjorts om Pippi Långstrump. Du kan starta en film på Youtube för att bara ligga och lyssna på filmen. Du kommer däremot inte få någon berättarröst till den och det kan vara svårare att följa med i handlingen.