Podcast och radio- ett sätt att lyssna på historier

Podcast är ett relativt nytt format som används av många kändisar. I sina poddar kan de prata om allt möjligt som händer i deras liv. De kan också berätta historier från förr och kanske kan de till och med läsa sagor för sina lyssnare. Vad en podd ska handla om bestämmer den som startar och sköter den. Läsaren prenumererar på podden som är ljudfiler som kan laddas ner till datorn eller mobilen. Det finns en podd som heter sagopodden som du kan prenumerera på om du gillar sagor. Denna podd har skapats i år och har därför inte många sagor publicerade ännu.

Varje sommar har Sveriges radio sommarpratare, som består av kända personer som berättar historier från sina liv. Trots att det inte är sagor är det ändå berättelser som du inte läser om och genom att lyssna på dem blir de lite bättre och spännande. Det beror på vem som berättar.

Skapa en podcast

Att skapa en podcast är enkelt och något för alla. Först ska du tänka på vad du vill att din podcast ska handla om. Vad vill du berätta i podcasten? Kanske vill du berätta om historier från ditt liv eller kanske fokusera på att prata om ett specifikt ämne. När du har bestämt det kan du prova att spela in ljudfiler för att öva upp dig. Det kan vara ovant att spela in sig själv och lyssna på detta när det är första gången.

När du känner dig bekväm kan du börja spela in på riktigt och publicera det på en sida där poddar finns. Många podcasts läggs upp på Spotify så det kan vara en bra ide att prova där. Kanske kan du till och med lägga upp på Youtube i början. Du kan skapa en egen hemsida där du publicerar dina poddar. Då kan du behöva göra reklam för hemsidan så att dina lyssnare hittar din podcast.